Кожна друга людина у світі починає свій ранок із філіжанки кави. Її п’ють, щоби прокинутись, збадьоритись, налаштуватися на новий день. І більшість майже не звертає уваги на смак, аромат. Для них не важливо, якого сорту були зерна, але саме вони відповідають за основні характеристики готового напою. Спробуємо стати більш обізнаними в цьому питанні.
Арабіка — неперевершена класика
Арабіка — найпоширеніший різновид у світі. У нього м’який, багатогранний смак із фруктовими, квітковими та шоколадними нотами. Готовий напій відтіняється благородною кислинкою та має багатий, виразний аромат. Вміст кофеїну низький. Дерева, які дають зерна цього виду, ростуть у високогір’ї Центральної та Південної Америки, в Африці. Вони дуже вибагливі до клімату та ґрунту. Назва сорту залежить від місця вирощування і кожний має свої унікальні характеристики.
Робуста — для тих, хто цінує смак
Другий за популярністю різновид кави, який виділяється підвищеним вмістом кофеїну. Тому його смак виразний, з особливою гіркуватістю та легкими нотами шоколаду й горіхів. Цей напій підходить для тих, кому потрібно збадьоритись. Батьківщиною зерен вважається Ефіопія, і зараз дерева вирощують в Африці та Південно-Східній Азії на низьких висотах. Сорт дуже стійкий до хвороб і коливань погодних умов, тому вважається більш продуктивним. Багато виробників кави вдало поєднують робусту та арабіку, щоб створювати напої з неповторними смаковими характеристиками. Наприклад, Aroma Gold Crema в інтернет-магазині МАУДАУ є популярною сумішшю, що поєднує ці два сорти, надаючи напою яскраву кремову текстуру та чудовий баланс смаку.
Ліберіка — для тих, хто любить експерименти
Цей різновид менш відомий у світі, бо його зовсім мало. Має великі зерна неправильної форми з нестандартним смаком, що варіюється між солодкістю та ледь відчутною кислотою, з нотами диму. У них виражений фруктовий і квітковий аромат. Усі, хто куштував готовий напій, зазначають, що він не схожий на жодну каву, бо має дуже «деревний» присмак. Зазвичай із зерен готують лате, капучино. Усе необхідне для їхнього створення можна замовити на сайті MAUDAU.
Як підібрати каву, відповідно до смакових уподобань
Якщо подобається легкий, тонкий смак — вибирайте арабіку. Вона приємна, м’яка, із цитрусовими та шоколадними нотами. Якщо треба міцний напій із вираженою гіркотою, робуста буде найкращою. Для любителів експериментів та незвичних поєднань ароматів підійдуть ліберіка та її сорти — ексцельса і стефоніла. Також треба звертати увагу на:
- ступінь обсмажування зерен;
- зовнішній вигляд;
- країну-виробника.
Кожен вид кави має свої унікальні характеристики, які вирізняють його з-поміж інших. Це дає змогу кожному знайти свій улюблений та насолоджуватися неповторним смаком і ароматом.