Fish and Chips: фастфуд по-англійськи

Кожен народ має свій улюблений фастфуд. У Великобританії найпопулярніша вулична їжа – рибне філе у клярі, смажене у фритюрі, сервіроване з картоплею фрі великими скибочками. Це називається Fish and Chips. Тож, під час відвідування Лондона слід обов’язково скуштувати її та ще кілька традиційних англійських страв.

купити фритюрницю

Історія появи Fish and Chips

Роком створення класичного рецепту Fish and Chips вважається 1860-й. За офіційною версією, його винахідником вважається кухар Джон Малін, який першим почав продавати цю страву в Лондоні.

Однак деякі історики наполягають на тому, вона була привезена з Іспанії, де торговці продавали рибу в клярі на лотках, які носили на шиї. Оскільки це була досить дешева їжа, вона почала швидко поширюватися в англійських містах.

Стосовно картоплі фрі думки розділилися. Французи вважають, що це їхній винахід, а бельгійці стверджують, що – їхній. Англійці усе це заперечують.

Набагато пізніше, у 1896 році, Семюел Айзекс відкрив перший ресторан швидкого харчування, де відвідувачам подавали рибу зі смаженою картоплею.

Потім Fish and Chips була популярна на курортах, а пізніше завдяки все більш розвиненим комунікаціям стала доставлятися в промислові центри для представників робітничого класу. Рибу спочатку подавали в газеті. Раніше вважалося, що газета використовується для позбавлення від небажаного жиру. Але з міркувань безпеки для здоров’я її стали загортати у спеціальний харчовий папір.

професійна фритюрниця

Особливості сучасного англійського фастфуду

Однією з найулюбленіших страв у Лондоні, як і раніше, залишається риба зі смаженою картоплею Fish and Chips. Найчастіше це тріска чи пікша. Але деякі кухарі замінюють її іншою білою рибою. Усе одно виходить дуже смачно та поживно.

Панірування традиційно роблять із борошна, оцту, води та харчової соди. Також є версії, де замість води використовують пиво, вино або молоко. Картоплю фрі, як і рибу, слід обсмажувати в олії, використовуючи професійні фритюрниці.

ЦІКАВО  Apple Watch Ultra с заботой о здоровье

Вартість цієї страви складає в середньому £3,20-£4,20 (фунт стерлінгів). Окремо можна попросити додати кетчуп, часниковий майонез або топінг із чеддеру, пармезану або інших сортів сиру (+£0,49-1 до початкової ціни). До цієї страви прийнято додавати різноманітні смачні соуси з травами та прянощами (паприкою, карі, розмарином, чабрецем), салат чи інший легкий гарнір.

Подають цей популярний фастфуд у традиційних паперових ріжках. Сьогодні Fish and Chips подаються в папері, призначеному для їжі, але з дизайном газети XIX століття, коли вважалося, що їх потрібно їсти лише тоді, коли можна бачиш море. Однак сьогодні ця традиція втратила свою актуальність у зв’язку з тим, що цю популярну страву можна знайти не лише біля моря, а й у самому центрі столиці Великобританії.

Не Fish and Chips єдиним представлений англійський фастфуд. Величезною популярністю серед англійців і туристів користуються бургери. Але не прості, а масивні та багатоярусні, із соковитою та ситною начинкою, яка важко поміщається всередині.

У якості начинки винахідливі англійці використовують:

  • чорний ірландський пудинг – ковбасу-кров’янку, що готується зі свинячої або яловичої крові зі смальцем на основі вівсяної чи ячної крупи;
  • хрумку й соковиту смажену курку з гострим соусом;
  • пікантний копчений бекон;
  • котлети зі свинини або баранини тощо.

інгрідієнти для бургераПерерахувати всі варіанти дуже складно, бо їхня кількість постійно збільшується. Варто спробувати хоча б деякі з них. Ціна цієї їжі на вулицях англійських міст починається від £6,5.

Ті, хто не любить смажену рибу з картоплею та бургери, може придбати сендвіч із сиром, розплавленим на грилі. Існує понад 10 різновидів цієї швидкої страви.

Окрім різних видів сиру, в сендвічах можна зустріти і більш незвичайні інгредієнти:

  • карамелізовану цибулю;
  • яєчню\омлет;
  • хаггіс – шотландську страву з баранячих потрухів (серця, печінки та легень) із цибулею, салом, приправами та сіллю, зварених у баранячому сичузі (шлунку).
ЦІКАВО  Косметика для лица в интернет-магазине

До них іноді додається гірчиця або соус для барбекю. Купити сирний на вулиці можна за £5.

Також в Англії у якості фастфуду популярні яйця по-шотландськи, запечені в м’ясному фарші та в панірувальних сухарях. Ця страва не лише виглядає оригінально, але ще й виходить дуже смачною та поживною. У різних регіонах подають різні добавки для яєць: чеддер, копчений бекон чи чорний пудинг. Додатково пропонують картоплю фрі, салат і різноманітні соуси. Коштує це від £4,5 до £7.

Рулет з м’яса з ребер виглядає, наче гігантська рум’яна булка, здолати яку можуть хіба що кілька дуже голодних людей. Її розрізають посередині, куди багато соковитого та м’яса, щедро приправленного гарячим і гострим соусом. Обійдеться це задоволення у £7.

Окремої уваги заслуговують вуличні десерти вартістю £3,65 до £5:

  • ароматні брауні,
  • пишні донати (пончики),
  • оригінальні бутерброди з морозивом,
  • глазуровані шоколадом бронути з родзинками та корицею у кленовому сиропі тощо.

Англійці – справжні фанати фастфуду. Щоб спробувати їхні вуличні страви, навіть не потрібно заходити до кафе чи ресторану. Всюди можна смачно поїсти, купивши швидкий перекус у численних кіосках, де є жарочна поверхня, гриль і фритюрниця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code

Back to top